http://phoneblog.hu/wp-content/uploads/2012/06/tarifa_1.jpg

Hogyan változnak a hazai mobilszolgáltatók díjszabásai júliusban? Hol telefonálhatunk legolcsóbban?

Mobiladó

Ahogy arról már többször írtunk, idén júliusban minden szolgáltató módosítja Általános Szerződési Feltételeinek Díjszabásokról szóló részét. Elsősorban azért szükséges a változtatás, mert július 1-jétől az Európai Unió újra csökkentette az EU-n belüli roaming tarifák maximális mértékét, így a hazai mobilcégek is kénytelenek voltak csökkenteni (részleteket következő cikkünkben olvashat: http://phoneblog.hu/2012/06/30/ujra-csokkennek-az-europai-union-beluli-roaming-tarifak/). Másrészről a kormány júliustól adóztatja meg a mobilhívásokat és SMS-eket, azaz ekkor kerül bevezetésre a köznyelvben csak mobiladóként emlegetett távközlési szolgáltatási adó, melyet különböző mértékben és módon, ránk előfizetőkre terhelnek a szolgáltatók, így ez a módosítás viszont növelte a díjszabásokban közölt árakat. Lássuk pontosan mi és mikortól változik a hazai mobilszolgáltatóknál.

T-Mobile

T-Mobile

A legnagyobb magyar szolgáltató, egyelőre nem hárítja át ügyfeleire a mobiladó költségét. Ez mindenképpen pozitívan hathat a magenta cég megítélésére, mely tovább növelheti a T csoport piaci előnyét az ágazatban, illetve további bizalmat kelthet jelenlegi előfizetőiben is. Ugyanakkor azért is szerencsés a belföldi mobilhasználat díjainak stagnálása, mivel a T-Mobile tarifái már így is eléggé magasak a többi riválisához képest, akár az előfizetéses csomagokat, akár a feltöltőkártyás csomagokat vesszük figyelembe. A percdíjak emelése valószínűleg a jelenlegi ügyfelek egy részének elfordulását eredményezné. Bár a minőséget mindig is meg kellett fizetni.

Telenor

A norvég tulajdonú szolgáltató a kormány mobiladóra vonatkozó tervezeteinek bejelentésekor kinyilvánította, hogy teljes egészében az előfizetőkre hárítja át az adó mértékét, amíg ugyancsak a szektort sújtó távközlési adót el nem törlik. Ennek időpontja 2012. december 31. tehát a kijelentés értelmében jövő év elejétől tarifacsökkentésre számíthatunk a kék cégnél.

A szolgáltató július 16-tól emeli egyes szolgáltatásainak díjait, azzal indokolva, hogy az adók és járulékok már így is több mint felét teszik ki egy percnyi beszélgetés összköltségének, illetve “a kiigazítás összességében kisebb kárt okoz, mintha a társaság befagyasztaná hosszú távú fejlesztési projektjeit vagy drasztikus költségcsökkentő intézkedéseket hozna.”

A lakossági előfizetéses díjcsomaggal rendelkező ügyfeleknek nem kell havidíjemelésre számítaniuk. A Telenor kapcsolási díjat vezet be. Tehát minden sikeres hívás után, szigorúan hívásonként és nem pedig percenként, nettó 1,96Ft-os, azaz bruttó 2,5Ft-os díjjal kell számolni. Az SMS-ek díját is ugyancsak nettó 1,96Ft-tal növeli a társaság.

Változás továbbá, hogy a Családi Csomaggal rendelkezők, mely fix havidíjért korlátlan telefonálást tett lehetővé a családtagok között, ezentúl maximum 1000 percet beszélhetnek díjmentesen. A lebeszélhető perceket is tartalmazó csomagok előfizetői pedig, ezen percek 60%-át ezentúl csak hálózaton belül, míg 40%-át bármely belföldi hálózat irányába beszélhetik le. Kivételt képeznek ez alól az Okostarifa díjcsomaggal rendelkező ügyfelek, akik esetében a hívások percdíja emelkedik nettó 1,57Ft-al, azaz bruttó 2Ft-al.

A lakossági feltöltőkártyás díjcsomagok esetében nettó 1,4Ft-al, azaz bruttó 1,8Ft-al növekednek a percdíjak és az adóköteles hívások után még kapcsolási díjat is fizetni kell.

A vállalkozói tarifák esetében határozott összegű a változás. Az előfizetési díjak átlagosan nettó 265Ft-al emelkednek, illetve a hívások első perce perc alapon, nem pedig másodpercalapon kerül számlázásra. Továbbá a havidíjban foglalt lebeszélhető percek 50%-a ezentúl csak hálózaton belül, míg a fennmaradó 50%-a bármely belföldi hálózat irányába indított hívásoknál lesz felhasználható. Az SMS-ek ára nettó 2Ft-tal emelkedik és ezentúl a vállalaton belül korlátlan belföldi lebeszélhetőséget tartalmazó csomagok esetében csak maximum havi 1000 perc elejéig lehet ingyen beszélgetni.

A szolgáltató egyes díjcsomagjainak pontos tarifáiról a Telenor oldalán olvashat.

Vodafone

A vörös szolgáltató már július 1-jétől módosítja díjszabását és bár nem teljes mértékben, de átterheli az előfizetőkre a mobiladó terhét. Lépését a Vodafone is azzal indokolja, hogy a szolgáltatások díjainak módosítása hasznosabb, mint a jelenlegi beruházások és fejlesztések leállítása.

A társaság általánosságban csak annyit mondott el a díjak emeléséről, hogy mind a lakossági, mind a vállalati előfizetőknél a havidíjat emelik, az adónál kisebb mértékben, tehát pár száz forintos drágulásra kell számítani. A feltöltő kártyás csomagok esetében ugyanakkor a perc és SMS díjak növekednek. A Vodafone nem kíván a Telenorhoz hasonló kapcsolási díjat bevezetni.

Az egyes díjcsomagok új díjszabásáról a Vodafone weboldala ad tájékoztatást.

Blue Mobile

A T-Mobile hálózatán működő virtuális szolgáltató is változatlanul hagyja tarifáit. Továbbra is minden előfizetőjük igénybe veheti feltöltőkártyás szolgáltatásukat, így bármikor, bármelyik belföldi hálózatba 33Ft/perc díjon telefonálhatnak és ugyanennyiért küldhetnek SMS-t is.

Mivel egy nem túl nagy múltra visszatekintő márkanévről van szó és még nem túl népes felhasználói táborral büszkélkedhet, várható volt ez a lépés, hiszen így újabb előfizetőkre tehet szert. Jelenleg a Blue Mobile kínálja a magyar piacon az egyik legolcsóbb feltöltőkártyás tarifát.

Djuice

A Telenor a fiatalokat sem kíméli, hiszen a direkt 26 éven aluliaknak létrehozott márkaneve alatt értékesített csomagok díját is emeli a a társaság. Két legnépszerűbb díjcsomagjának értékesítését a Kártyás 29 és a Számlás 20 megszüntetni és helyette új tarifákat vezet be. Azon ügyfelek akik jelenleg ezen csomagok előfizetői, megtarthatják azt, de a Kártyás 29 esetében a percdíj 29,9Ft-ra emelkedik és hívásonként 2,5Ft-os kapcsolási díjjal is számolniuk kell. A Számlás 20-asok percdíja bár változatlan marad, a kapcsolási díj rájuk is vonatkozik.

Az új csomagok bár nem a piac legdrágább tarifáit kínálják, nem túl meggyőzőek. A legolcsóbb feltöltőkártyás csomag esetében így 790Ft-os időszaki díj megfizetése mellett 35Ft/perc díjon lehet beszélgetni, ami elég magas emelés az eddigi 29Ft-os percdíjhoz képest. Számlás előfizetésnél is 6Ft-tal emelkedtek a díjak, 20-ról 26-ra, de legalább az előfizetési díj továbbra is teljesen lebeszélhető és ha ezt már megtettük, mindössze 22Ft-ért telefonálhatunk tovább.

Így már a fiataloknak sem a Djuice kínálja a legjobb feltöltőkártyás tarifát.

Tesco Mobile

Tesco Mobile

A Vodafone hálózatát használó szolgáltató, ahogy azt mostanában reklámjaiban is hangoztatja, nem változtat egyelőre tarifáin. Tehát a Tesco Mobile előfizetői továbbra is 59Ft-ért telefonálhatnak, viszont kártyájuk egyenlegének feltöltésekor a kifizetett összeg dupláját beszélhetik le 30 napig az ügyfelek. Bár a szolgáltató kiköti, hogy az “adókedvezményt” visszavonásig, de minimum október 1-ig biztosítja előfizetőinek.

Melyik díjcsomag éri meg a legjobban?

Erre a kérdésre nagyon nehéz pontos választ adni, hiszen mindenkinek mások az igényei. Mindenesetre a változások miatt mindenkinek körül kell néznie a szolgáltatók által kínált csomagok között és elgondolkozni egy esetleges szolgáltatóváltáson. Annál is inkább, hogy abban az esetben ha egy előfizető csak az adott tarifára fogadott hűséget, nem pedig kedvezményes telefonvásárlás miatt, arra hivatkozva, hogy nem ért egyet az új ÁSzF-el, kötbér nélkül felmondhatja a díjcsomagra fogadott hűségnyilatkozatát.

Az viszont biztosan állítható, hogy a legjobb feltöltőkártyás tarifát jelenleg a piacon a Blue Mobile és a Tesco Mobile kínálja. Ha a két szolgáltató tarifái között kell különbséget tenni, mindenképpen a Blue Mobile feltételei a meggyőzőbbek, hiszen itt garantált a mindig minden irányba 33Ft-os percdíj, bár nem garantált, hogy ez a jövőben nem emelkedik. A Tesco Mobile bár 59Ft-os percdíjat ígér, a feltöltőkártya összege 30 napig duplán lebeszélhető, ami bár így összegezve tehát 29,5Ft/perc-et jelent, csak akkor éri meg, ha 30 naponként töltjük fel egyenlegünket, de ekkor pedig szinte bármelyik szolgáltató előfizetéses csomagja sokkal kedvezőbb percdíjakat kínál.

A jelenlegi előfizetéses ügyfeleknek nem tudunk általános receptet adni. Csak azt a tanácsot, hogy vegyék szemügyre minden szolgáltató előfizetéses díjcsomagját és ha találtak egy a jelenleginél kedvezőbb árút, mely megfelel az igényeiknek, merjenek váltani. Mindössze egy kb. fél órás ügyintézéssel akár jelenlegi telefonszámuk megtartásával válthatnak kedvezőbb feltételeket kínáló csomagra.

Egyedül a 26 év alatti egyetemistáknak tudom azt a tanácsot adni, hogy jelenleg a számukra legkedvezőbb díjakat a Vodafone Kredit csomag kínálja, mely lefedi egy átlagos okostelefon felhasználói fiatal igényeit.

Az új adó bevezetésével egyértelműen nem érte el a kormány teljes célját, hiszen a döntéshozók a szolgáltatókat, nem pedig minket, előfizetőket akartak újabb teherrel sújtani. Bár a díjak emelkedése negatív változás, ez újra felélénkítette a piaci versenyt, melynek lehetnek hosszútávon pozitív hatásai az előfizetők számára. A mobiladó bevezetésének véleményünk szerint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Blue Mobile lehet a legnagyobb nyertese, hiszen percdíjai a legjobbak a feltöltőkártyás piaci szektorban. A legnagyobb vesztes pedig a Telenor lehet, hiszen a nagymértékben megnövelt tarifák miatt sok előfizető fordulhat el a cégtől. Minden esetre mi azt tanácsoljuk, hogy senki se féljen váltani!
Seo Packages
What is seo - seo tips
nike tn 2016 louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher hogan outlet hogan outlet online outlet hogan hogan outlet outlet hogan hogan outlet online moncler outlet online moncler outlet moncler outlet moncler outlet online moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online hair extensions hair extensions clip in hair extensions clip in hair extensions clip in human hair extensions clip in human hair extensions hair extensions uk hair extensions uk hair extensions uk clip in hair extensions uk clip in hair extensions uk clip in hair extensions uk